Wijziging Besluit inburgering 2019



Besluit inburgering - vrijstelling ONA


Er wordt gewerkt aan een wijziging van het Besluit inburgering, waarbij werkenden vrijstelling krijgen voor het onderdeel Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) van het inburgeringsexamen. De verwachting is dat het besluit dit voorjaar in werking treedt. De inwerkingtreding is afhankelijk van de behandeling in de Ministerraad en de advisering door de Raad van State.





Achtergrond van deze vrijstelling is dat als iemand in de praktijk aantoont zelfstandig op de Nederlandse arbeidsmarkt te kunnen functioneren er geen reden meer is dat aan te tonen via een examen of via een verplichte deelname aan 64 cursusuren ONA.

Met de wijziging van het besluit wordt het mogelijk om een aanvraag bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) te doen voor vrijstelling van het ONA-examen. Voorwaarde is dat de aanvrager, in de twaalf maanden voorafgaand aan het tijdstip van aanvraag, gedurende ten minste zes maanden, minimaal 48 uur per maand, verloonde uren zijn opgenomen in de loonaangifte. Het recht op vrijstelling wordt door DUO beoordeeld op basis van de beschikbare gegevens uit de polisadministratie waarin de verloonde uren zijn opgenomen.




Oriëntatie Nederlandse arbeidsmarkt (ONA)


Het onderdeel ONA is bedoeld om te leren hoe de Nederlandse arbeidsmarkt er uit ziet en wat hierbinnen uw mogelijkheden zijn. We kijken naar uw opleidingsniveau en/of werkervaring in het land waar u vandaan komt. We kijken samen naar wat uw kwaliteiten zijn en wat u wensen zijn op het gebied van werken in Nederland. Onderdeel van de ONA module is ook het maken van een CV, het zoeken naar geschikte vacatures en het schrijven van sollicitatiebrieven. Na afloop van deze module heeft u uw portfolio voor het examen samengesteld en bent u goed voorbereid op het eindgesprek bij DUO (examen).





Wijzigingen inburgeringsstelsel


Het kabinet wil het inburgeringsstelsel wijzigen. Zo moeten nieuwkomers zo snel mogelijk aan het werk gaan en ondertussen de taal leren. Bijvoorbeeld via 3 nieuwe leerroutes om in te burgeren:
Een route voor taal en (vrijwilligers)werk. Zodat nieuwkomers binnen maximaal 3 jaar de Nederlandse taal beheersen. En tegelijkertijd vrijwilligerswerk doen.
Een route voor jongeren. Zodat ze zo snel mogelijk een schooldiploma kunnen halen.
Een speciale route voor mensen die route 1 en 2 niet kunnen doen. Zodat ook zij zich in de maatschappij kunnen redden.



De plannen voor het nieuwe stelsel staan in een brief van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aan de Tweede Kamer. En ze zijn opgenomen in de begroting van het ministerie van ministerie van SZW voor 2019. Het gaat om voorgenomen beleid. Dat betekent dat de Eerste en Tweede Kamer de plannen van het kabinet nog moeten goedkeuren.



Examen ONA


Het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt gaat over werken en werk zoeken.
Het examen bestaat uit 2 delen:
opdrachten maken (portfolio)
64 uur ONA-cursus óf een eindgesprek
Opdrachten maken

U moet opdrachten doen. Daarvoor gebruikt u resultaatkaarten. Soms moet u ook een 'bewijs' laten zien. De 8 resultaatkaarten en de bewijzen zijn samen het portfolio. In de toelichting staat hoe u de resultaatkaarten moet invullen.