Vrijstelling voor inburgering, regels voor ontheffing van de inburgeringsplicht

Voor mensen die voor langere tijd naar Nederland willen komen begint het proces van de inburgering al in het land van herkomst. Soms hoeft men geen basisexamen inburgering te doen in het buitenland. Dit is afhankelijk van de nationaliteit en de leeftijd.

De volgende mensen die voor langere tijd naar Nederland komen hoeven het basisexamen inburgering in het buitenland niet te doen:

Kinderen jonger dan 18 jaar en ouderen vanaf de pensioengerechtigde leeftijd.

Personen met de nationaliteit van een EU-/EER-land hoeven ook niet in te burgeren en inwoners van de volgende landen ook niet:

-Australië
-Canada
-Japan
-Monaco
-Nieuw-Zeeland
-Vaticaanstad
-Verenigde Staten van Amerika
-Zuid-Korea

-Zwitserland

Turkse onderdanen en hun partners (echtgenoot of geregistreerd partner).
Personen met de Surinaamse nationaliteit die ten minste lager onderwijs in de Nederlandse taal hebben gevolgd. En daarvan schriftelijke bewijzen hebben.
Personen, en de gezinsleden van deze personen, die tijdelijk naar Nederland komen. Bijvoorbeeld voor arbeid, studie, een baan als au pair, uitwisseling of een medische behandeling.
Gezinsleden van een persoon die een verblijfsvergunning asiel heeft.


Vrijstelling voor het inburgeringsexamen


In één van de volgende gevallen hoeft u geen examen te doen:


U bent jonger dan 18 jaar.

U heeft de wettelijke AOW-leeftijd bereikt. De AOW-leeftijd is niet voor iedereen gelijk.

U heeft minimaal 8 jaar in Nederland gewoond tijdens de leerplichtige leeftijd.

U heeft de Belgische of Luxemburgse nationaliteit.

U heeft de Turkse nationaliteit of bent een gezinslid van iemand met de Turkse nationaliteit. Gezinsleden zijn:
De gehuwd/geregistreerd partner;
De kinderen en (achter)kleinkinderen van de Turkse vreemdeling en zijn gehuwde/geregistreerd partner jonger dan 21 jaar of die afhankelijk zijn van hem.
De ouders en (over)grootouders van de Turkse vreemdeling en zijn gehuwde/geregistreerd partner die afhankelijk zijn van hem.



U heeft 1 van de volgende diploma's of certificaten:

Een kopie inburgeringsdiploma van de Wet Inburgering.


Een gewaarmerkte kopie van een Nederlandse diploma van bijvoorbeeld een universiteit, hbo, mbo (vanaf niveau 2), vwo, havo, mavo of vmbo. U hebt les gehad in het Nederlands. 


Een gewaarmerkte kopie van een schooldiploma in België of Suriname behaald. U hebt les gehad in het Nederlands en u hebt een voldoende behaald voor het vak Nederlands. Het niveau van de opleiding moet hoger zijn dan lagere of basisschool en het diploma moet op een wet zijn gebaseerd.


Een gewaarmerkte kopie van een diploma, certificaat of ander document, behaald in het Nederlandstalig onderwijs op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Maarten of Sint Eustatius. U hebt een voldoende behaald voor het vak Nederlandse taal. Het gaat om de volgende diploma’s: MAVO, HAVO, VWO, LBO, MBO, HBO en WO (universiteit).


Een gewaarmerkte kopie van een diploma van het Europees baccalaureaat van de Europese school (zoals bedoeld in het Statuut van de Europese School). U hebt het vak Nederlands als eerste of tweede taal gevolgd en hiervoor een voldoende behaald.


Een gewaarmerkte kopie van een getuigschrift International Baccalaureaat Middle Years Certificate, International General Certificate of Secondary Education, of International Baccalaureaat. U moet voor het vak Nederlands een voldoende hebben behaald.


Een gewaarmerkte kopie van een Certificaat naturalisatietoets.


Een gewaarmerkte kopie van een Certificaat Inburgering van de Wet Inburgering Nieuwkomers. U hebt het WIN-traject uiterlijk 31 december 2006 afgerond. Hierbij hoort een verklaring van het ROC. Daarin moet staan dat u bij een profieltoets voor de onderdelen 'luisteren' en 'spreken' NT2 niveau 2 hebt behaald, voor de onderdelen 'lezen' en 'schrijven' NT2 niveau 1 en voor het onderdeel Maatschappij Oriëntatie 80% als die toets is afgelegd na 31 augustus 2001 of 85% als de toets voor 1 september 2001 is afgelegd.


Een gewaarmerkte kopie van een certificaat Inburgering van de Wet Inburgering Nieuwkomers wanneer u het WIN-traject doorliep in 2007 of 2008. Hierbij hoort een verklaring van het ROC. Daarin moet staan dat u voor de onderdelen 'luisteren', 'spreken', ‘lezen' en ‘schrijven' ten minste NT2 niveau 2 hebt behaald en voor het onderdeel Maatschappij Oriëntatie 80% als die toets is afgelegd na 31 augustus 2001 respectievelijk 85% als de toets voor 1 september 2001 is afgelegd.


Een gewaarmerkte kopie van een Certificaat Inburgering Oudkomers met NT2 niveau 2 voor de onderdelen "Luisteren", "Spreken", "Lezen" en "Schrijven".


Een kopie van het document dat is uitgereikt nadat u bent geslaagd voor de Korte Vrijstellingstoets. Hieruit moet blijken dat u niveau B1 hebt gehaald van het Europese Raamwerk voor Moderne Vreemde talen.
Een gewaarmerkte kopie van een beschikking (officiële brief) vrijstelling/ontheffing van het College van Burgemeester en Wethouders op grond van:
artikel 5, tweede lid, WIN dat het inburgeringsprogramma niet gevolgd hoeft te worden omdat uw Nederlands al goed genoeg is,
artikel 5, vierde lid, WIN dat het inburgeringsprogramma niet gevolgd hoeft te worden omdat u geslaagd bent voor een toets bedoeld in dit artikel.


Een kopie van het document waarmee wordt aangetoond dat u op grond van artikel 4 van het Besluit Naturalisatietoets de naturalisatietoets niet hoeft of hoefde af te leggen.


Een brief van het collega van burgemeester en wethouders waarin staat dat het college van oordeel is dat u redelijkerwijs het inburgeringsexamen niet kunt halen. Het college is tot dit oordeel gekomen omdat u aantoonbaar inspanningen hebt verricht om het inburgeringsexamen te halen. Dit document kunt u gebruiken als u voor 1 januari 2013 inburgeringsplichtig bent geworden.


Een brief van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) waarin staat dat DUO van oordeel is dat u redelijkerwijs het inburgeringsexamen niet kunt halen. DUO is tot dit oordeel gekomen omdat u aantoonbaar inspanningen hebt verricht om het inburgeringsexamen te halen. Dit document kunt u gebruiken als u na 31 december 2012 inburgeringsplichtig bent geworden.


Bent u in het bezit van het diploma staatsexamen Nederlands als tweede taal I of II (NT2)? 


Neem contact op met de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voor het behalen van het inburgeringsdiploma. De DUO bepaalt of u nog aanvullend het examen 'Orientatie op de Nederlandse arbeidsmarkt' (ONA) en/of het examen 'Kennis van de Nederlandse maatschappij' (KNM) moet behalen.