Alle informatie over Verblijf & Immigratie in Nederland

In Nederland is de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) verantwoordelijk voor verblijf en immigratie in Nederland en de uitvoering van het vreemdelingenbeleid. De uitdrukking ‘vreemdeling’ is een juridische term voor een niet-Nederlander: iemand die niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Het CBS gebruikt de term niet-Nederlander in plaats van vreemdeling.



Inhoudelijk is er ook een verschil tussen beide termen. Zo beschouwt het CBS niet-Nederlandse diplomaten en niet-Nederlandse NAVO-militairen als personen met een niet-Nederlandse nationaliteit. Deze categorieën hebben geen verblijfsvergunning nodig en zijn dan ook niet bij de IND geregistreerd.
De IND beoordeelt alle aanvragen van niet-Nederlanders die in Nederland willen verblijven. Uit de door de IND afgegeven verblijfsvergunningen is het verblijfsdoel of migratiemotief van niet-Nederlandse immigranten af te leiden. De informatie in dit artikel over asielzoekers en migratiemotieven van niet-Nederlanders is daarom afkomstig van de IND.
De IND houdt zich alleen bezig met de toelating van personen die niet de Nederlandse nationaliteit hebben. Informatie over personen met de Nederlandse nationaliteit heeft de IND niet. Nederlanders hoeven zich immers niet bij de IND te melden voor een verblijfsvergunning.
De IND heeft evenmin cijfers over emigratie. Dat zijn twee belangrijke verschillen ten opzichte van de gegevens die bij het CBS beschikbaar zijn. Het CBS heeft informatie over zowel immigratie en emigratie van alle personen ongeacht nationaliteit. Het CBS heeft daarmee een overzicht van de totale migratiestromen van en naar Nederland.



Info Verblijf & Immigratie in Nederland


Een visum kort verblijf vraagt u aan bij een Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland. U kunt deze niet bij de IND aanvragen.


Staat u garant voor iemand die voor kort verblijf naar Nederland wil komen en bent u getrouwd? Dan ondertekenen u en uw partner samen de garantverklaring.


U kunt voor meerdere personen garant staan. U vult dan voor iedere persoon een apart formulier ‘Bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking’ in.​



Schengen Information System (SIS)


De Schengenlanden gebruiken het Schengen Information System (SIS) om het Schengengebied veilig te houden. Lees meer over het Schengen Information System (SIS) in deze factsheet.


​Het Visa Information System (VIS) is het systeem van de Schengenlanden om informatie over visa uit te wisselen. Lees meer over het Visa Information System (VIS) in deze factsheet.




Een verblijfsvergunning aanvragen


De mogelijkheden en voorwaarden zijn onder andere:

Wilt u Nederland korter dan 3 maanden bezoeken? Dan heeft u een geldig reisdocument (bijvoorbeeld een paspoort) nodig en in veel gevallen een visum. Inwoners van de EU-EER-landen en mensen uit Zwitserland hebben genoeg aan hun paspoort of identiteitskaart. 


Wilt u langer dan 3 maanden in Nederland verblijven en behoort u niet tot de groep die hierboven is genoemd? Dan heeft u altijd een verblijfsvergunning nodig. Bovendien heeft u in de meeste gevallen een speciaal visum nodig om Nederland in te reizen. Dat visum heet een machtiging tot voorlopig verblijf (MVV).

Wat heeft u allemaal nodig:

Om een verblijfsvergunning aan te vragen, heeft u nodig:
uw geldige identiteitsbewijs (uw reisdocument of ander document met daarin uw nationaliteit)
als u bent geboren in het buitenland: een geboorteakte (afhankelijk van uw geboorteland moet de akte zijn gelegaliseerd)
als u getrouwd bent: uw huwelijksakte
als u getrouwd bent geweest: de echtscheidingsakte, of overlijdensakte van uw overleden partner

De IND vraagt soms ook naar een bewijs dat u een woning in Nederland heeft. Dit bewijs kan zijn:


een huurcontract, of
eigendomsbewijs, of
een verklaring van de hoofdbewoner van het pand