Uitstel Brexit: geen gevolgen voor verblijfsrecht VK-onderdanen in Nederland



​In de periode van uitstel Brexit behouden VK onderdanen en hun familieleden in Nederland hun rechten als EU-burger.


In juni 2016 is na een referendum definitief besloten dat het Verenigd Koninkrijk zich zal terugtrekken uit de Europese Unie. De zogeheten ‘Brexit’ komt daarmee steeds dichterbij. Op dit moment zijn de onderhandelingen over de precieze invulling daarvan in volle gang.








De IND is op 13 maart gestart met het sturen van tijdelijke verblijfsvergunningen aan VK-onderdanen en hun familieleden die ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP). 
45.000 Britten die in Nederland wonen hebben een informatiebrief ontvangen van het IND over wat een mogelijke no-deal Brexit betekent voor hun verblijfsrecht.

Om in het geval van een no-deal Brexit alle VK-onderdanen en hun familieleden in Nederland van een tijdelijke verblijfsvergunning te voorzien start de IND op 13 maart met de verzending van deze verblijfsvergunning. Daarmee zijn de verblijfsrechten van VK-onderdanen en hun familieleden in ons land na Brexit tijdig gegarandeerd en biedt de IND hen zekerheid. Het aanmaken en de verzending van de tijdelijke verblijfsvergunningen kan om technische redenen niet in één keer maar neemt twee weken in beslag.

Op dit moment hebben de Brexit-onderhandelingen tussen het VK en de EU nog niet geleid tot een definitieve deal of no-deal. Ook is het mogelijk dat de Brexit wordt uitgesteld.


Nieuwsbericht IND 29 maart 2019

Op 21 maart 2019 heeft de EU ingestemd met uitstel van Brexit. Dit betekent dat VK-onderdanen en hun familieleden in Nederland in ieder geval tot aan datum Brexit hun rechten als EU-burger behouden om in Nederland te wonen, werken en studeren. Ze hebben de tijdelijke verblijfsvergunning van de IND niet nodig in de periode van uitstel. In geval van een no-deal Brexit hebben zij deze wel nodig om hun verblijfsrecht aan te tonen. Daarom moeten zij de tijdelijke verblijfsvergunning goed bewaren.


Tijdelijke verblijfsvergunningen niet nodig tijdens uitstel

Op dit moment heeft de IND bijna alle tijdelijke verblijfsvergunningen verzonden aan alle VK-onderdanen en hun familieleden in Nederland die in de BRP zijn geregistreerd. De resterende tijdelijke verblijfsvergunningen worden de komende dagen gestuurd totdat alle BRP-geregistreerde VK-onderdanen en hun familieleden een verblijfsvergunning hebben ontvangen vóór de Brexit-datum. Zo is hun verblijfsrecht tijdig gegarandeerd in geval van een no-deal Brexit.

De tijdelijke verblijfvergunning wordt verzonden met een begeleidende brief met verdere uitleg over het gebruik. Op de tijdelijke verblijfsvergunning staat dat deze ingaat op 29 maart 2019 en geldig is tot 1 juli 2020. Door het uitstel is de verblijfsvergunning niet nodig in de periode van 29 maart 2019 tot de Brexit datum. Omdat de tijdelijke verblijfsvergunning wel geldig blijft tot 1 juli 2020 gaat de IND daarom geen nieuwe tijdelijke verblijfsvergunningen sturen met een aangepaste datum. 



Goed bewaren voor no-deal Brexit

Op dit moment is niet bekend of het VK de EU na de periode van uitstel verlaat met een definitieve deal of no-deal. VK-onderdanen en hun familieleden wordt daarom geadviseerd om de tijdelijke verblijfsvergunning goed te bewaren omdat er na uitstel nog steeds een kans is op een no-deal Brexit. De tijdelijke verblijfsvergunning is dan nog steeds tot 1 juli 2020 geldig. Hiermee kunnen VK-onderdanen en hun familieleden bij een no-deal Brexit aantonen dat zij in Nederland mogen wonen, werken en studeren tijdens de nationale overgangsperiode. 



In het geval van nieuwe ontwikkelingen informeert de IND VK-onderdanen opnieuw over de laatste stand van zaken via de website, social media en de Brexit nieuwsbrief.



Hebt u vragen?
Kijk op ind.nl/brexitnl voor meer informatie. Daar staat de inhoud van de tijdelijke verblijfsvergunning en de begeleidende brief. Ook staan er no-deal Q&A’s en een infographic. U kunt u ook inschrijven voor de Brexit nieuwsbrief.