IND werkt hard aan kortere wachttijden

De wettelijke beslistermijn in de algemene asielprocedure is maximaal 6 maanden. In de verlengde procedure is dat 18 maanden. "Een aanvrager hoeft niet altijd de hele beslistermijn af te wachten. Daar waar kan, beslist de IND sneller", aldus een woordvoerder.


De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) werkt hard aan het terugdringen van de doorlooptijden.
De doorlooptijd bij asielaanvragen is de periode tussen de aanmelding van een asielzoeker bij de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) en het eerste besluit van de IND op het asielverzoek.
Om de doorlooptijd te verkorten heeft de IND in 2018 al extra medewerkers geworven, ongeveer 200 fte. Ook dit jaar wordt de capaciteit uitgebreid, met ongeveer 150 fte. We zijn in gesprek met VluchtelingenWerk Nederland (VWN) over maatregelen om de doorlooptijden nog verder te verkorten.
De door VWN geschetste wachttijd (van bijna anderhalf jaar) is een niet gevalideerde prognose. Want daarbij wordt géén rekening gehouden met de maatregelen die de IND neemt en heeft genomen om de doorlooptijd te verkorten.
De gemiddelde doorlooptijden (1e asielaanvraag) waren in 2018:
  • Dublin: 14 weken
  • Veilige landen: 3 weken
  • Algemene asielprocedure: 16 weken
  • Verlengde asielprocedure: 46 weken
Het percentage asielaanvragen dat in de Verlengde asielprocedure wordt afgedaan is relatief laag. Het merendeel van de zaken wordt binnen een redelijke termijn door de IND afgedaan. De wettelijke beslistermijn om te beslissen op een asielaanvraag in de Algemene Asielprocedure bedraagt maximaal 6 maanden. In de Verlengde Asielprocedure bedraagt de wettelijke beslistermijn maximaal 18 maanden. Maar een aanvrager hoeft niet altijd de hele beslistermijn af te wachten. Daar waar dat kan, beslist de IND sneller.