Basisexamen Inburgering Buitenland Informatie


Het Nederlandse inburgeringsexamen buitenland is het basisexamen inburgering dat door iedereen van 18 tot 65 jaar die langer dan een periode van drie maanden naar Nederland wil komen moet worden afgelegd. Het toetst basiskennis van de Nederlandse taal, cultuur en samenleving. Een wetsvoorstel hiertoe is in 2006 van kracht geworden. Het maakt deel uit van de Wet Inburgering. 


De Nederlandse overheid volgt de inspanningen die alle nieuwkomers voor inburgering doen consequent en vanaf het begin van het gehele traject. Wie zich onvoldoende inzet, kan zijn verblijfsvergunning verliezen. Dat laatste geldt niet voor mensen die recht hebben op asiel. Maar zeker ook voor hen geldt dat zij zich in moeten zetten om goed in te burgeren in de Nederlandse samenleving.






Komt u voor langere tijd naar Nederland, dan moet u voor uw komst al basiskennis hebben van de Nederlandse taal en de samenleving. Het basisexamen inburgering in het buitenland toetst deze kennis. U kunt dit examen bij de Nederlandse ambassade of het consulaat maken. Als u slaagt, kunt u in aanmerking komen voor een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv). Dit is een speciaal visum dat u nodig heeft om Nederland binnen te komen.


Basisexamen afleggen: op ambassade of consulaat

U legt het basisexamen inburgering in het buitenland af op een Nederlandse ambassade of consulaat. Dat kan in:
uw land van herkomst. Kunt u daar geen examen doen, dan kunt u mogelijk terecht bij een Nederlandse ambassade of consulaat in een buurland;
een land waar u als inburgeraar langer dan 3 maanden mag verblijven.
Aanmelden basisexamen



Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

De aanmelding voor het basisexamen inburgering in het buitenland gaat via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). U kunt zich aanmelden voor het basisexamen inburgering buitenland op de website Naarnederland.nl.
Zelfstudiepakket ‘Naar Nederland’


U kunt zich voorbereiden op het basisexamen inburgering met het zelfstudiepakket 'Naar Nederland'. Dit is verkrijgbaar in 18 talen.
Hoe lang is de uitslag geldig?


Bent u voor alle onderdelen van het basisexamen geslaagd? Dan heeft u een jaar de tijd om de mvv aan te vragen.
Aanvraag machtiging tot voorlopig verblijf (mvv)

Nederland kan uw mvv-aanvraag afwijzen als u zakt voor het basisexamen. Als u slaagt is de uitslag 1 jaar geldig. Nadat u dit basisexamen heeft behaald, moet u dus binnen 1 jaar een mvv-aanvraag indienen.

U vraagt de mvv na het examen aan bij de Nederlandse ambassade of het consulaat van het land waar u vandaan komt.
Basisexamen verzetten mag 1 keer

Een afspraak met een ambassade voor het basisexamen inburgering mag u in principe 1 keer verzetten. Hiervoor neemt u contact op met de ambassade waar u de afspraak heeft gemaakt.
Examengeld terug krijgen

Het is verstandig om binnen 6 maanden na betaling examen te doen. Ziet u af van het examen of kunt u het examen niet binnen 6 maanden afleggen? Dan kunt u het geld dat u heeft betaald voor het basisexamen terugvragen. Er worden wel administratiekosten ingehouden. Neem hiervoor contact op met Informatie Rijksoverheid.
Afspraak voor examen afzeggen

Wilt u een afspraak voor een examen afzeggen? Dan moet u dit minimaal 24 uur van tevoren doen bij de ambassade. Doet u dit niet, dan krijgt u geen geld terug en vervalt het examen. U moet zich dan opnieuw aanmelden en opnieuw betalen.

Bron: Rijksoverheid



Mogelijkheden vrijstelling basisexamen inburgering buitenland worden veranderd

Het Hof van Justitie heeft op 9 juli 2015 een oordeel gegeven over het inburgeringsexamen dat vreemdelingen in het buitenland bij de ambassade moeten maken.

Het Hof acht het inburgeringsexamen op zichzelf toelaatbaar, maar heeft kritiek op twee onderdelen:
de kosten van het examen
de bijzondere individuele omstandigheden (zoals leeftijd, opleidingsniveau, financiële situatie of gezondheidstoestand) die tot ontheffing van de inburgeringsplicht zouden moeten kunnen leiden.



Ontheffing van de inburgeringsplicht

Nu vindt ontheffing van de inburgeringsplicht alleen plaats indien er sprake is van een combinatie van zeer bijzondere individuele omstandigheden die ertoe leidt dat het betrokken gezinslid blijvend niet in staat is om dat examen met goed gevolg af te leggen. Dat is naar het oordeel van het Hof te streng: ontheffing moet plaats kunnen vinden in alle situaties waarin de handhaving van de verplichting om het inburgeringsexamen met goed gevolg af te leggen de gezinshereniging onmogelijk of uiterst moeilijk maakt. Daarbij moeten alle relevante individuele omstandigheden in acht worden genomen.


Kosten inburgering te hoog

Het Hof acht daarnaast de kosten van de voorbereiding op en van het examen zelf te hoog. Daarbij wordt mede in aanmerking genomen dat de kosten voor het examen door alle gezinsleden apart moeten worden betaald. Daarnaast zijn ook de reiskosten relevant voor het reizen naar de dichtstbijzijnde Nederlandse diplomatieke post.


Basisexamen inburgering


Het basisexamen inburgering in het buitenland bestaat uit drie onderdelen:

Kennis van de Nederlandse Samenleving (KNS),
Spreekvaardigheid,
Leesvaardigheid.

U legt het examen af op een ambassade of een consulaat-generaal in uw land van herkomst of van bestendig verblijf. Het examen wordt afgenomen op een computer. Als u vragen hebt, moet u die stellen aan de medewerker van de ambassade voordat het examen begint. Als het examen eenmaal is begonnen, kunt u geen vragen meer stellen. U hoeft tijdens het examen NIET te schrijven.

Basisexamen afleggen: op ambassade of consulaat


U legt het basisexamen inburgering in het buitenland af op een Nederlandse ambassade of consulaat. Dat kan in:
  • uw land van herkomst. Kunt u daar geen examen doen, dan kunt u mogelijk terecht bij een Nederlandse ambassade of consulaat in een buurland;
  • een land waar u als inburgeraar langer dan 3 maanden mag verblijven.

Aanmelden basisexamen


De aanmelding voor het basisexamen inburgering in het buitenland gaat via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). U kunt zich aanmelden voor het basisexamen inburgering buitenland op de website Naarnederland.nl.

Zelfstudiepakket ‘Naar Nederland’


U kunt zich voorbereiden op het basisexamen inburgering met het zelfstudiepakket 'Naar Nederland'. Dit is verkrijgbaar in 18 talen. 


Wanneer ben ik vrijgesteld van het basisexamen inburgering?


In één van de volgende situaties hoeft u geen examen te doen:
  • U bent jonger dan 18 jaar of u hebt de AOW-leeftijd. De AOW-leeftijd is niet voor iedereen gelijk.
  • U hebt een geldige verblijfsvergunning in Nederland en u wilt uw verblijfsdoel wijzigen.
  • U hebt minimaal 8 jaar in Nederland gewoond tijdens de leerplichtige leeftijd.
  • U hebt de nationaliteit van een EU/EER-land, Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland, Vaticaanstad, Verenigde Staten van Amerika, Zuid-Korea of Zwitserland.
  • U hebt de status van EU-langdurig ingezetene in een ander EU-land.
  • U hebt de Turkse nationaliteit of bent een familielid van iemand met de Turkse nationaliteit die verblijfsrecht heeft in Nederland. Dit geldt voor de volgende familieleden:
    • De gehuwd/geregistreerd partner van de Turkse onderdaan.
    • De kinderen en (achter)kleinkinderen van de Turkse onderdanen en zijn gehuwd/geregistreerd partner, die jonger zijn dan 21 en (financieel) afhankelijk zijn van hen.
    • De ouders en (over)grootouders van de Turkse onderdaan en zijn gehuwd/geregistreerd partner, die (financieel) afhankelijk zijn van hen.
  • U gaat een verblijfsvergunning aanvragen voor een tijdelijk verblijfsdoel.
  • U gaat een verblijfsvergunning aanvragen voor verblijf bij een familie- of gezinslid dat een verblijfsvergunning heeft voor een tijdelijk verblijfsdoel.
  • U gaat een verblijfsvergunning aanvragen voor verblijf bij een familie- of gezinslid dat een verblijfsvergunning heeft voor asiel (on)bepaalde tijd.
  • U hebt de Surinaamse nationaliteit en hebt minimaal lager onderwijs in de Nederlandse taal afgerond in Suriname of Nederland.
  • U gaat enkel werken als contemplatieve, interne functionaris of bestuurslid bij een religieuze of levensbeschouwelijke organisatie.
  • U hebt één van de volgende diploma’s, certificaten of documenten:
    • Het inburgeringsdiploma van de Wet inburgering.
    • Een diploma staatsexamen Nederlands als tweede taal (NT2), programma I of II.
    • Een Nederlands diploma of getuigschrift van afronding van universiteit, hbo, mbo (vanaf niveau 2), vwo, havo, mavo of vmbo. U hebt les gehad in het Nederlands.
    • Een diploma, certificaat of document van afronding van een opleiding op niveau vergelijkbaar met universiteit, hbo, mbo (vanaf niveau 2), vwo, havo, mavo of vmbo, behaald in Nederlandstalig onderwijs in België of in Suriname. U hebt een voldoende behaald voor het vak Nederlands.
    • Een diploma, certificaat of ander document, behaald in het Nederlandstalig onderwijs op de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius of Saba, of op Aruba, Curacao of Sint Maarten. Het diploma is behaald aan een opleiding die is aangewezen door de Nederlandse Minister van OCW (Onderwijs Cultuur en Wetenschap). U hebt een voldoende behaald voor het vak Nederlands.
    • Een diploma van het Europees baccalaureaat van de Europese school. Het diploma (baccalaureaat) bevat het vak Nederlands als eerste of tweede taal én u hebt een voldoende behaald voor dat vak.
    • Een getuigschrift International Baccalaureate Middle Years Certificate, International General Certificate of Secondary Education of Internationaal Baccalaureaat. U hebt hierbij een cursus Engels-Nederlandstalig onderwijs of een cursus Internationaal Baccalaureaat gedaan met daarin het vak Nederlands én u hebt een voldoende behaald voor dat vak.

Stuur een gewone kopie of een gewaarmerkte kopie van de  diploma’s of certificaten mee met uw aanvraag. Stuur nooit het origineel op per post.

Wie moeten het basisexamen inburgering afleggen?

Mensen uit de volgende landen hebben geen MVV nodig en hoeven dus geen basisexamen inburgering af te leggen:
Alle landen van de Europese Unie (EU) en de Europese Economische Ruimte (EER);
Zwitserland;
Monaco;
Australië;
Canada;
Japan;
Nieuw Zeeland;
Verenigde Staten;
Zuid-Korea.
Vrijstelling basisexamen inburgering

Voor onderstaande gevallen geldt een vrijstelling van het basisexamen inburgering. Deze mensen hoeven dus geen basisexamen inburgering af te leggen:
Surinaamse mensen die Nederlands onderwijs hebben gevolgd:
Mensen met de Surinaamse nationaliteit die minimaal lager onderwijs in de Nederlandse taal hebben gevolgd in Suriname of Nederland. Hiervan is een schriftelijk bewijs nodig dat is afgegeven en gelegaliseerd door het Surinaamse ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling.
Tijdelijk naar Nederland:
Mensen die slechts tijdelijk naar Nederland willen komen, zoals studenten, au pairs en arbeidsmigranten vallen niet onder de inburgeringsplicht.
Nederlandse nationaliteit en buiten Nederland geboren:
De Wet inburgering in het buitenland geldt niet voor mensen met de Nederlandse nationaliteit die buiten Nederland zijn geboren.
Asielmigranten:
Om een verblijfsvergunning asiel te krijgen is geen MVV nodig. Dit geldt ook voor echtgenoten, partners en kinderen van asielmigranten die naar Nederland komen voor gezinshereniging. Asielzoekers moeten wel het inburgeringstraject in Nederland volgen.
Vrijstelling aantonen



Denkt u dat u vrijgesteld bent van het basisexamen inburgering, dan kunt u dit controleren via de Klantdienstwijzer op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Bent u vrijgesteld, dan moet u dit aantonen bij het indienen van een MVV-aanvraag bij de Nederlandse ambassade of consulaat-generaal in het buitenland. De ambassade stuurt de MVV-aanvraag met uw motivatie naar de IND. De IND stelt vervolgens vast of u wel of niet bent vrijgesteld van het basisexamen inburgering.