Negatieve beslissing IND 2017 Termijnen voor indienen en behandelen bezwaar of beroep

Termijnen beroep TEV
Termijnen beroep TEV
Het vreemdelingenbeleid wordt in Nederland uitgevoerd door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dat betekent dat de IND alle verblijfsaanvragen beoordeelt. De IND bekijkt strikt alle geleverde gegevens of de vreemdeling voldoet aan de voorwaarden voor gezinshereniging. De IND kan positief beslissen op de aanvraag, maar kan de aanvraag ook afwijzen. Ook is het mogelijk dat de IND nadere informatie vraagt om een beslissing te kunnen nemen.

Termijnen beroep indienen TEV


Wat kunt u doen bij een negatieve beslissing van het IND?


Bij een afwijzende beslissing op de MVV-aanvraag krijgt de buitenlandse partner of het gezinslid geen toestemming om naar Nederland te komen. Een aanvraag om een MVV kan worden afgewezen indien niet aan alle voorwaarden is voldaan of dat dit onvoldoende is aangetoond.

De meest voorkomende afwijzingsgronden zijn:
Het dienstverband van de referent is op de datum van de aanvraag niet nog minstens één jaar gegarandeerd;
Er zitten discrepanties / ongerijmdheden in de inkomensgegevens (de gegevens uit het arbeidscontract kloppen bijvoorbeeld niet met de gegevens die bekend zijn bij het UWV), en
de verstrekte gegevens over de ongehuwde relatie zijn te 'summier', waardoor de relatie niet voldoende is onderbouwd.



Tegen een afwijzende beslissing kan altijd bezwaar worden aangetekend


Dit moet binnen 28 dagen na de datum van de afwijzende beslissing. In bezwaar moet de IND opnieuw naar de zaak kijken. Er kunnen nieuwe gegevens worden overgelegd en met argumenten kan worden uitgelegd waarom de IND alsnog positief op de aanvraag zou moeten beslissen. Het is in dit stadium zeker raadzaam om een advocaat in te schakelen!


Het aanvragen van een visum kort verblijf

U moet het bezwaar indienen binnen 4 weken na dagtekening van de brief met de afwijzing van uw aanvraag. De IND zal binnen 12 weken op het bezwaarschrift beslissen. De beslistermijn van 12 weken start op de laatste dag waarop u een bezwaarschrift kunt indienen. Ook als u het bezwaarschrift eerder indient.


De reguliere aanvraag

U moet het bezwaar indienen binnen 4 weken na dagtekening van de brief met de afwijzing van uw aanvraag. De IND zal binnen 19 weken op het bezwaarschrift beslissen. De beslistermijn van 19 weken start altijd op de dag ná de laatste dag waarop u een bezwaarschrift kunt indienen. Ook als u het bezwaarschrift eerder indient. Deze beslistermijn kan met 6 weken worden verlengd.

Is het bezwaarschrift nog niet compleet? Dan kunt u binnen 2 weken de stukken opsturen. U of uw advocaat krijgt daarover een brief. De beslistermijn wordt hierdoor 2 weken langer. De beslistermijn kan met maximaal 13 weken worden verlengd als onderzoek nodig is.



Aanvraag verblijfsvergunning asiel

U kunt tegen de afwijzing in beroep gaan bij de rechtbank. U moet het beroep bij de rechtbank indienen binnen 4 weken na de afwijzing. Als de rechter uw [beroep gegrond verklaart], moet de IND binnen 3 maanden een nieuwe beslissing nemen.


Aanvraag Nederlandse nationaliteit (naturalisatieverzoek)

U moet binnen 6 weken een bezwaarschrift indienen. De IND moet binnen 6 weken beslissen op uw bezwaar. Deze beslistermijn van 6 weken start op de laatste dag waarop u een bezwaarschrift kunt indienen. Ook als u uw bezwaarschrift eerder indient. De beslistermijn kan met 6 weken worden verlengd.