Hoe lang duurt de inburgeringscursus gemiddeld? Inburgeren in Nederland

Sinds 1 januari 2007 bestaat in Nederland de wettelijke plicht tot het afleggen van een inburgeringsexamen.


De cursus is bedoeld voor nieuwe immigranten van buiten de Europese Unie, de Europese economische zone, Zwitserland en Turkije, die verplicht zijn in te burgeren. De lesstof bevat onder andere de taal en andere sociale, economische en juridische vaardigheden van het land waar men zich wil vestigen.



Aanbieders van inburgeringscursussen



Er zijn in Nederland veel aanbieders van inburgeringscursussen. Er is een keurmerk voor deze aanbieders: het Keurmerk Inburgeren van Blik op Werk.
Een bedrijf met dit keurmerk voldoet aan een aantal kwalitatieve voorwaarden. U kunt op een school een inburgeringscursus doen. Om in te burgeren moet u Nederlands leren. En u moet leren hoe Nederlanders wonen en werken. Dat moet van de regering, dat staat in de wet Inburgering. En u leert over wonen en werken in Nederland. 
Als u genoeg geleerd hebt, kunt u het inburgeringsexamen doen. Naar school gaan is veel beter dan zelf leren. De kans om te slagen is groter.
U krijgt 3 jaar de tijd om in te burgeren. Dit heet de inburgeringstermijn. Binnen deze termijn moet u het inburgeringsexamen halen. U krijgt van DUO een brief waarin staat wanneer de inburgeringstermijn begint.


Duur van inburgeringscursus



Gemiddeld duurt de inburgeringscursus 1 jaar. Kun je nog niet lezen en schrijven, dan zal de cursus langer duren. Ben je in eigen land al veel naar school geweest, dan zal de inburgeringscursus wat korter duren. Vooraf aan de cursus wordt afgeproken hoeveel uur je nodig zult hebben om te kunnen slagen voor het examen.



Inburgeringsdiploma



Om een goede kans te maken je inburgeringsdiploma te halen hebben de meeste cursisten tenminste 240-300 lesuren nodig. Een les duurt ongeveer 2 tot 3 uur. Als je twee keer per week naar school gaat zoals de meeste cursisten, duurt je cursus in totaal ongeveer een jaar. Let op: dit is een gemiddelde. Jouw cursusduur kan afwijken, afhankelijk van het aantal keren per week dat je naar school gaat en het tempo waarin je leert.



Oefeningen inburgeringscursus


Op deze site staan in ieder geval oefeningen die je kunt gebruiken om je voor te bereiden op het inburgeringsexamen buitenland. Als je een computer thuis hebt, dan heb je geluk, want dan kun je meteen aan de slag.



Nieuw in Nederland? Dan wil je oefenen voor het inburgeringsexamen!


Nadat je zelf de letters genoeg geoefend hebt, gaan we eens kijken of je de klanken ook in woorden kunt herkennen.
In deze gratis oefentoetsen, vragen we je goed te luisteren en zelf deze woorden te typen.
Doe je best om een hoge score bij deze oefentoetsen te behalen.

Oefen het inburgeringsexamen
Oefenexamen Spreekvaardigheid Duo
Oefenexamen spreekvaardigheid A2 1
Oefenexamen spreekvaardigheid A2 2
Oefenexamen spreekvaardigheid A2 3
Oefenexamen luistervaardigheid A2 DUO
Oefenexamen luistervaardigheid A2 2
Oefenexamen luistervaardigheid A2 3
Oefenexamen leesvaardigheid A2 DUO
film