Kan ik mijn buitenlandse partner en/of kinderen naar Nederland halen?


Als u uw buitenlandse partner of kinderen naar Nederland wilt laten komen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.


U wilt in Nederland samenwonen met uw echtgenoot of partner. Om in Nederland bij uw echtgenoot of partner te kunnen wonen heeft u een verblijfsvergunning nodig. Wat zijn de voorwaarden voor deze verblijfsvergunning? En hoe werkt de aanvraagprocedure?


Voor personen met de nationaliteit van een EU/EER-land of Zwitserland en hun familieleden gelden andere voorwaarden.


De volgende gezinsleden komen in aanmerking voor gezinshereniging:

- de echtgeno(o)t(e)
- de geregistreerd partner
- de ongehuwde partner
- minderjarige kinderen

Voorwaarden gezinshereniging buitenlandse partner


Er is een aantal voorwaarden die voor iedereen gelden. Daarnaast gelden voor u en uw partner de volgende voorwaarden:
U en uw partner zijn met elkaar getrouwd of u hebt samen een geregistreerd partnerschap. Of u bent ongetrouwd en hebt een duurzame en exclusieve relatie.

U en uw partner zijn beiden 21 jaar of ouder.

U en uw partner gaan samenwonen op hetzelfde adres.

U hebt het basisexamen inburgering buitenland gehaald. Of u hoeft het examen niet te doen.

Uw partner heeft de Nederlandse nationaliteit of heeft een geldige Nederlandse verblijfsvergunning.

Heeft uw partner nu een verblijfsvergunning voor verblijf als familie- of gezinslid, verblijf als economisch niet-actieve langdurig ingezetene of verblijf voor niet-tijdelijke humanitaire gronden? Dan moet uw partner al minimaal 1 jaar met een geldige verblijfsvergunning in Nederland wonen.

Heeft uw partner een verblijfsvergunning voor uitwisseling (au pair, culturele uitwisseling en Working Holiday), lerend werken of seizoenarbeid? Met deze verblijfsvergunningen kan uw partner u niet naar Nederland laten komen.

Uw partner heeft een zelfstandig voldoende en duurzaam inkomen.

Uw partner verklaart dat hij uw referent is.

Voor Turkse onderdanen en hun familieleden kunnen andere voorwaarden gelden.

Aanvraag gezinshereniging bij het IND


Wanneer u de Nederlandse nationaliteit heeft of een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd (op reguliere gronden) heeft én uw partner woont in het buitenland is het mogelijk om een aanvraag te doen om uw partner in Nederland te kunnen laten wonen.

Heeft u een verblijfsvergunning op asielgronden (u heeft een status als vluchteling) dan gelden er andere eisen: Aanvraag gezinshereniging voor vluchtelingen. Bent u een EU-burger dan gelden er ook andere eisen, zie onderaan.

Er zijn twee belangrijke eisen om een verblijfsvergunning voor uw partner te verkrijgen.


Inburgeringsvereiste buitenlandse partner


Uw partner moet – afhankelijk van het land waar hij/zij vandaan komt – een inburgeringsexamen halen. Dat inburgeringsexamen moet worden gemaakt op de Nederlandse ambassade/consulaat in het land van uw partners nationaliteit, of het land waar uw partner vast verblijft. Het examen kost € 150,-. Het lesmateriaal kunt u online bekijken (gratis) of op papier krijgen (€ 25,-).

Pas ná dat uw partner het examen heeft gehaald kunt u een aanvraag indienen voor uw partner om hem/haar naar Nederland te laten komen. De aanvraag moet binnen één jaar na het halen van het examen worden ingediend.

Ontheffingen zijn in uitzonderlijke gevallen mogelijk, zie daarvoor: Inburgeringsvereiste: ontheffing


Inkomensvereiste referent


Uzelf – u wordt in de procedures de ‘referent’ genoemd – moet ook voldoen aan een belangrijke eis, namelijk de inkomenseis. U dient voldoende inkomen te hebben, meer dan € 1.615,80 bruto per maand exclusief vakantiegeld, norm 2019. Verder moet het inkomen zelfstandig zijn. Dat betekent dat het inkomen niet een bijstandsuitkering mag zijn. Toeslagen op de WAO/WIA/Wajong worden ook niet meegerekend. Zelfstandige inkomens zijn naast een salaris ook WAO/WIA/Wajong, WW, pensioen. Bij WAO/WIA/Wajong moet aangetoond kunnen worden dat er sprake is van blijvende arbeidsongeschiktheid. Als laatste moet het inkomen duurzaam zijn. Duurzaam betekent dat het minimaal een jaar na de aanvraag nog beschikbaar is. Het kan zijn dat u zelfstandige bent of veel tijdelijke contracten heeft, in dat geval kijkt de IND naar de afgelopen jaren om vast te stellen of het waarschijnlijk is dat uw inkomen nog een jaar zal worden ontvangen.

Wanneer u de verblijfsvergunning aanvraagt bij het IND en dit wordt toegekend, dan krijgt uw partner een “MVV”, een machtiging tot voorlopig verblijf. Uw partner kan dit ophalen bij de Nederlandse ambassade in het eigen land en kan daarmee naar Nederland reizen. In Nederland kunt u dan uw definitieve verblijfsvergunning ophalen.


Let er op dat uw partner in Nederland verder zal moeten inburgeren en het examen op niveau A2 moet halen. DUO kan u hiervoor een lening geven. De lessen moeten worden gevolgd op een erkende school met het Blik op Werk-keurmerk.


Lening aanvragen bij DUO voor inburgeringscursus.
Lijst met scholen met Blik op Werk-keurmerk.




Voor EU-burgers gelden andere regels bij gezinshereniging


In het geval u een EU-burger bent zijn de regels anders. Een partner van een EU-burger hoeft niet een inburgeringsexamen te halen en er geldt ook geen inkomensvereiste. De EU-burger moet wel economisch actief zijn (iets van inkomen genereren of veel spaargeld hebben) én mag geen bijstandsuitkering hebben of aanvragen (mag geen geld ontvangen uit publieke middelen). Verder geldt voor de EU-burger die zijn ongehuwde partner naar Nederland wil laten komen dat de EU-burger en zijn partner minimaal zes maanden hebben samengewoond.


De MVV procedure starten


Als u heeft besloten om met de MVV procedure te beginnen, in welke volgorde moet dat gebeuren?
De MVV procedure hoeft niet exact in deze volgorde gedaan te worden, het is slechts een voorbeeld.


Stap 1: Bestudeer alle eisen
Bekijk goed aan welke eisen u moet voldoen. Dat kunt u zien op deze pagina. Bestudeer deze informatie grondig.
Onderschat het examen niet! Het is beter om alles goed voor te bereiden dan steeds weer een nieuw examen aan te moeten vragen.
Informeer goed waar u alle documenten kunt verkrijgen en let op de termijn van geldigheid.
Dit kan zowel de referent doen als de buitenlandse partner. Informeer wat beter is!
Houdt rekening met lange wachttijden, het IND loopt erg achter met de behandeling van alle aanvragen.