Verlengen verblijfsvergunning

Als uw verblijfsvergunning is verlopen kunt u die verlengen. Aan welke voorwaarden moet u voldoen om uw verblijfsvergunning te verlengen?

Heeft u een verblijfsvergunning asiel en wilt u die verlengen? Kijk dan op deze pagina van het IND: verlengen asiel bepaalde tijd.

Hoe kunt u de verblijfsvergunning verlengen en wat is de aanvraagprocedure?
In Nederland worden de meeste verblijfsvergunningen afgegeven voor een beperkte duur. De eerste verblijfsvergunning voor gezinshereniging doorgaans voor maximaal 1 jaar. Voordat de verblijfsvergunning verloopt dient een verlenging te worden aangevraagd. In bepaalde gevallen is het mogelijk om een verblijfsvergunning ‘voor onbepaalde tijd’ aan te vragen.
Op de achterkant van uw verblijfsvergunning staat het verblijfsdoel van uw verblijfsvergunning.







Bent u in het bezit van één van de volgende verblijfsvergunningen?

 

Dan is verlenging alleen mogelijk als u de vergunning korter dan 1 jaar hebt gehad. De vergunning wordt dan maximaal verlengd tot 1 jaar totaal verblijf in Nederland. Was uw verblijfsvergunning al 1 jaar geldig? Dan kunt u deze niet meer verlengen.


- Working Holiday Program/ Working Holiday Scheme
- Uitwisseling particuliere organisatie
- Au pair
- Verblijf als stagiaire of practicant
- Zoekjaar afgestudeerden en regeling hoogopgeleiden


Een verblijfsvergunning voor seizoenarbeid heeft een maximale verblijfsduur van 24 weken. Verlenging is alleen mogelijk als u de vergunning korter dan 24 weken hebt gehad.

Bent u 5 jaar in Nederland en wilt u een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen? U moet een andere aanvraag doen.



Om voor een verblijfsvergunning van onbepaalde tijd in aanmerking te komen moet u aan de volgende basisvoorwaarden voldoen:​


- U vormt geen gevaar voor de openbare orde.
- U heeft een ziektekostenverzekering.
- U heeft een geldig reisdocument, bijvoorbeeld een paspoort.
- U bent minstens vijf jaar in het bezit van een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd.
- U heeft een niet-tijdelijk verblijfsdoel.
- U moet geslaagd zijn voor het inburgeringsexamen (tenzij u hiervoor vrijgesteld of ontheven bent).
- U mag geen onjuiste informatie hebben verstrekt of relevante informatie achter hebben gehouden, die tot afwijzing van de eerder verleende verblijfsvergunning of het visum heeft geleid of zou hebben geleid.
- U mag niet onrechtmatig in Nederland hebben verbleven. Deze afwijzingsgrond geldt onder andere niet, indien de vreemdeling voor gezinshereniging in aanmerking komt, minderjarig en alleenstaand is of slachtoffer is van mensenhandel.



Wanneer kunt u de verblijfsvergunning verlengen?


U kunt vanaf 3 maanden vóór uw verblijfsvergunning verloopt uw aanvraag indienen. De IND heeft dan voldoende tijd om een beslissing te nemen. Bij een positieve beslissing zal uw nieuwe verblijfsvergunning op tijd klaar zijn.

Is uw verblijfsvergunning nog langer dan 3 maanden geldig? Dan kunt u nog geen verlengingsaanvraag indienen. De IND kan uw aanvraag dan niet goed beoordelen.