Vrijstelling examen inburgering buitenland



Komt u in aanmerking voor vrijstelling van het basisexamen inburgering in het buitenland?



Als u voor een langere tijd naar Nederland wilt komen start uw inburgering al in het land van herkomst. Er zijn enkele uitzonderingen om geen basisexamen inburgering te hoeven doen in het buitenland. Dit is o.a. afhankelijk van uw nationaliteit en leeftijd.







Vrijstelling voor het Basisexamen Inburgering Buitenland


De volgende mensen die voor langere tijd naar Nederland komen hoeven het basisexamen inburgering in het buitenland niet te doen:

Kinderen jonger dan 18 jaar en ouderen vanaf de pensioengerechtigde leeftijd.
Personen met de nationaliteit van een EU-/EER-land of 1 van de volgende landen:
- Australië
- Canada
- Japan
- Nieuw-Zeeland
- Vaticaanstad
- Verenigde Staten van Amerika
- Zuid-Korea
- Zwitserland
- Monaco

Ouders van Nederlandse kinderen. Sinds de uitspraak van het EU Hof van Justitie in de zaak 'Chavez-Vilchez' geldt ten aanzien van de ouder van (een) Nederlands(e) kind(eren) niet het vereiste dat de ouder moet zijn geslaagd voor het basisexamen inburgering in het buitenland. Ook geldt er in die situatie in beginsel geen MVV-vereiste of inkomenseis.

Turkse onderdanen en hun partners (echtgenoot of geregistreerd partner).

Personen met de Surinaamse nationaliteit die ten minste lager onderwijs in de Nederlandse taal hebben gevolgd. En daarvan schriftelijke bewijzen hebben.

Personen, en de gezinsleden van deze personen, die tijdelijk naar Nederland komen. Bijvoorbeeld voor arbeid, studie, een baan als au pair, uitwisseling of een medische behandeling.

Gezinsleden van een persoon die een verblijfsvergunning asiel heeft.


Ontheffing basisexamen inburgering in het buitenland


Bij gezinshereniging is één van de vereisten dat de partner die naar Nederland wil komen voldoende kennis heeft van de Nederlandse taal en samenleving. Hiertoe worden inburgeringsexamens afgenomen in het land van herkomst met als doel de integratie van de derdelander in Nederland voor diens komst in gang te zetten. Recentelijk is het beleid ten aanzien van het afleggen van het inburgeringsexamen in het buitenland aangepast. Deze aanpassing volgde op het arrest K. en A. van het EU Hof van Justitie, waarin het Hof oordeelde dat het Nederlandse beleid ten aanzien van inburgering in het buitenland in strijd kwam met de Gezinsherenigingsrichtlijn.

Ontheffingscategorie ‘bijzondere individuele omstandigheden’ Naar aanleiding van de uitspraak van het Hof van Justitie is de ontheffingsgrond ‘hardheidsclausule’ vervangen door de ontheffing ‘bijzondere individuele omstandigheden’. De vreemdeling zal bij een geslaagd beroep op deze ontheffingsgrond, dus niet (alle onderdelen van) het basisexamen met goed gevolg Werkinstructie Strategie en Uitvoeringsadvies (SUA) Inburgering in het buitenland Pagina 9 van 19 hoeven af te leggen. Als de vreemdeling van mening is dat hij vanwege bijzondere individuele omstandigheden, niet in staat is om (alle onderdelen van) het basisexamen af te leggen of daarvoor te slagen, zal hij dat moeten aanvoeren, onderbouwen en aantonen. De IND wijst de mvv-aanvraag niet af op grond van het inburgeringsvereiste buitenland, als sprake is van bijzondere individuele omstandigheden, die ertoe leiden dat de vreemdeling bij handhaving van de verplichting om het basisexamen inburgering met goed gevolg af te leggen, onmogelijk of uiterst moeilijk zijn recht op gezinshereniging kan uitoefenen.

Staatscourant 2016, nr. 60454, d.d. 25 november 2016

Heeft u ernstig lichamelijke of geestelijke problemen waardoor u het examen niet kunt maken? Dan kunt u ontheffing krijgen van het basisexamen inburgering in het buitenland.


Ontheffing van de inburgeringsplicht