Lukt het niet om het inburgeringsexamen op tijd te halen?

U hebt 3 jaar om in te burgeren. Hebt u al veel moeite gedaan om in te burgeren? En lukt het niet om het examen op tijd te halen? 
Soms kunt u 2 jaar extra tijd krijgen. 

U moet voldoen aan deze 4 voorwaarden:
  • U hebt minimaal 300 uur inburgeringscursus gedaan.
  • Uw school staat op de lijst van Blik op Werk.
  • U hebt alle examenonderdelen die u nog niet hebt gehaald minstens 2 keer gedaan.
  • Uw inburgeringstermijn loopt binnen 6 maanden af.

40% nieuwkomers behalen inburgering niet




Cohort 2013

In totaal moesten circa 9100 mensen in 2016 hun inburgering afronden, het zogenoemde cohort 2013. Dat zijn in meerderheid voormalig asielzoekers en familieleden van vluchtelingen, die in het kader van gezinshereniging in 2013 naar Nederland kwamen. De een na grootste groep zijn huwelijksmigranten, bijvoorbeeld Marokkanen die naar Nederland komen om te trouwen met een Nederlandse partner van Marokkaanse afkomst.



Formeel uitstel
Liefst 3600 nieuwkomers (40 procent) behaalden het inburgeringsexamen niet op tijd. Ruim 1200 van hen hebben formeel uitstel gekregen, de meesten omdat zij analfabeet zijn en meer tijd nodig hebben. Ook een langer verblijf in een asielzoekerscentrum, omdat er nog geen woning is in een gemeente, kan een reden zijn voor verlenging van de termijn waarbinnen het examen gehaald moet worden. Bij de overige 2400 falende inburgeringsplichtigen wordt individueel bekeken wat er moet gebeuren. Van ruim 500 is dus inmiddels vast komen te staan dat dit 'verwijtbaar' is, vandaar de boete.


Ontheffing wegens aantoonbaar geleverde inspanning
Dat inburgeringsexamen moeten de beboete mensen overigens alsnog halen, binnen twee jaar. De boete betekent dus niet dat het examen daarmee is 'afgekocht'. Maar als het echt niet lukt om het examen te halen, kan wel ontheffing 'wegens aantoonbaar geleverde inspanning' worden aangevraagd. Dit is mogelijk als de inburgeringsplichtige 600 uur les heeft gevolgd bij een erkende instelling en 4 examenpogingen heeft gedaan. Wel moet deze persoon de lening terugbetalen. Ook wie alsnog slaagt, maar te laat, zal de lening moeten terugbetalen. Kwijtschelding van de lening kan dus alleen binnen drie jaar en geldt ook alleen voor vluchtelingen, niet voor huwelijksmigranten. Zij moeten die lening uiteindelijk altijd terugbetalen.


Bron artikel Trouw 5/5/2017