2018 inburgeringscursus -Inburgerings traject


Het participatieverklaringstraject




De inburgeringsplichtige rondt binnen één jaar het participatieverklaringstraject af.

De termijn van één jaar vangt aan op het moment dat de vreemdeling inburgeringsplichtig is en ingeschreven is in de basisregistratie personen, met dien verstande dat indien hij rechtmatig verblijf heeft op grond van een verblijfsvergunning asiel bepaalde tijd, het gaat om de inschrijving in de gemeente waar hij is gehuisvest.

Het participatieverklaringstraject wordt afgesloten met het afleggen van een participatieverklaring. Deze verklaring bevat de volgende slotformule: Ik verklaar dat ik kennis heb genomen van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving en dat ik deze respecteer. Ik verklaar dat ik actief een bijdrage wil leveren aan de Nederlandse samenleving en reken erop dat ik daarvoor ook de ruimte krijg van mijn medeburgers.




Inburgeringscursus



De inburgeringsplichtige behaalt binnen drie jaar de onderdelen van het inburgeringsexamen.

De termijn van drie jaar vangt aan op het moment dat de vreemdeling inburgeringsplichtig wordt.




Onze Minister verlengt de termijn van drie jaar:

a. indien de inburgeringsplichtige aannemelijk maakt dat hem geen verwijt treft ter zake van het niet tijdig behalen van deze onderdelen van het inburgeringsexamen, of

b. eenmalig met ten hoogste twee jaren, indien aantoonbaar een alfabetiseringscursus wordt of is gevolgd voor het verstrijken van die termijn.


U moet binnen 3 jaar uw inburgeringsdiploma halen


Moet u verplicht inburgeren? Dan krijgt u een brief van DUO. In de brief staat vanaf welke datum u moet inburgeren. U hebt 3 jaar de tijd om in te burgeren. Dit is de inburgeringstermijn.

U moet binnen 3 jaar uw inburgeringsdiploma halen. Lukt dat niet en heeft u daarvoor geen goede reden? Dan loopt u het risico op een boete en eventueel intrekking van uw verblijfsvergunning. Voor asielgerechtigden geldt dat laatste niet.

U kunt zelf leren voor het examen. Maar de meeste mensen doen een cursus op een school. DUO heeft geen leerboeken voor het examen. DUO heeft wel oefenexamens.



Lukt het niet om het inburgeringsexamen op tijd te halen?

U hebt 3 jaar om in te burgeren. Hebt u al veel moeite gedaan om in te burgeren? En lukt het niet om het examen op tijd te halen?
Soms kunt u 2 jaar extra tijd krijgen.

U moet voldoen aan deze 4 voorwaarden:
U hebt minimaal 300 uur inburgeringscursus gedaan.
Uw school staat op de lijst van Blik op Werk.
U hebt alle examenonderdelen die u nog niet hebt gehaald minstens 2 keer gedaan.
Uw inburgeringstermijn loopt binnen 6 maanden af.