Wat is een participatieverklaring? Participatieverklaring verplicht onderdeel inburgeringsexamen

Iedereen die in Nederland mag blijven en moet inburgeren, ondertekent de participatieverklaring. Dat geldt ook voor migranten die komen in verband met gezinsvorming of gezinshereniging. De verplichte deelname aan de activiteiten rond de participatieverklaring wordt opgenomen in de Wet Inburgering.

De participatieverklaring is een verplicht onderdeel van de inburgering. 

Dit onderdeel bestaat uit:

-een kennismaking met de Nederlandse kernwaarden;

-een kennismaking met uw rechten en plichten in Nederland;

-de ondertekening van de participatieverklaring.


De gemeente helpt u hierbij door u wegwijs te maken in uw woonplaats. De gemeente helpt u ook bij de start van uw inburgering. Met het ondertekenen van de participatieverklaring verklaart u:

-dat u heeft gehoord wat de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving zijn;

-deze te respecteren;

-dat u actief wilt meedoen in de Nederlandse samenleving.


Als u de participatieverklaring niet ondertekent:
kunt u een boete van maximaal 340 euro krijgen die herhaald kan worden;
heeft u niet het hele inburgeringsexamen gedaan. U krijgt dan geen vaste verblijfsvergunning en kunt dan geen Nederlander worden.


Het participatieverklaringstraject is een verplicht onderdeel van het inburgeringsexamen voor iedereen die op of na 1 oktober 2017 inburgeringsplichtig is geworden.


Participatieverklaring verplicht onderdeel inburgeringsexamen

Alle nieuwkomers moeten als onderdeel van hun inburgeringsexamen eerst bij de gemeente het traject rond de participatieverklaring doorlopen.

De participatieverklaring wordt namelijk een verplicht onderdeel van de inburgering. De ministerraad heeft op voorstel van minister Asscher SZW ingestemd met deze aanpassing van de Wet inburgering. Het kabinet streeft ernaar om per 1 juli 2017 de participatieverklaring op te nemen in de Wet inburgering. Het participatieverklaringstraject is dan verplicht voor alle nieuwkomers.



Ondertekenen participatieverklaring


Het participatieverklaringstraject bestaat uit een inleiding in de Nederlandse kernwaarden en de ondertekening van de participatieverklaring. Gemeenten laten nieuwkomers met dit traject kennismaken met de rechten en plichten en de fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving. 


Het traject wordt afgesloten met het ondertekenen van een verklaring waarmee de nieuwkomer verklaart van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving kennis te hebben genomen en deze te respecteren.


Daarnaast wordt in de Wet inburgering vastgelegd dat gemeenten aan asielmigranten maatschappelijke begeleiding aanbieden. Daarmee worden migranten wegwijs gemaakt in hun woonplaats.